IBPS Current Affairs-General Awareness

General Awareness Questions in IBPS Exam 2012. These are some important General awareness Questions for IBPS Bank Exam for both Clerical and Officer Cadre.


1). According to a report published on 2nd feb, 2012, the Western Ghats Ecology Experts panel had slammed the Maharashtra Government for clearing the Andhra Lake Wind Power project. The WGEEP had found that the project had caused the substantial forest destruction and soil erosion. The Project is located near which wildlife sanctuary ?

(a) Bhimashankar Wildlife Sanctuary
(b) Mayani Bird Sanctuary
(c) Sagareshwar Wildlife Sanctuary
(d) Radhanagari Wildlife Sanctuary

Ans : (a) Bhimashankar Wildlife Sanctuary


2). Recently ICANN had planned the second round of expansion of Internet Top Level Domains? What is the full form of ICANN

(a) Internet Corporation for Assigned Names and Numbers
(b) Internet Corporation for Assigned Numbers and Names
(c) Internet Committee for Assigned Numbers and Names
(d) Internet Committee for Assigned Names and Numbers

Ans: (d) Internet Committee for Assigned Names and Numbers

3). The Reserve bank of India (RBI) has decided to permit non-banks to set-up, own and operate Automated Teller Machines to penetrate the growth of ATM’s in India.Such ATM’s will be called as:

(a) Black Level ATM’s
(b) Universal ATM’s
(c) White Level ATM’s
(d) Any Where ATM’s

Ans : (c) White Level ATM’s


4). The Origination that is responsible for controlling and checking the content that is displayed by TV Channels?

(a) Central Board of Film Certification
(b) Broadcasting Content Complaints Council
(c) Indian TV Censorship Council
(d) None of the Above

Ans : (b) Broadcasting Content Complaints Council


5). International Women’s Day is celebrated every year on?

(a) March 6
(b) March 7
(c) March 8
(d) March 9

Ans : (c) March 8


6). Who among the following had taken over as the New President of Yemen ?

(a) Abdul Kadir Bajamal
(b) Ali Muhammad Mujawar
(c) Ali Abdullah Saleh al-Hashidi 
(d) Abd-Rabbu Mansour Haldi

Ans : (d) Abd-Rabbu Mansour Haldi


7). World Forestry Day is celebrated every year on?

(a) March 21
(b) March 22
(c) March 23
(d) March 24

Ans : (a) March 21


8). Who among the following is appointed as the New CEO of Prasar Bharti ?

(a) B S lalli
(b) Jawhar Sircar
(c) Shri A.K. Jain
(d) Prof. S. K. Barua

Ans : (b) Jawhar Sircar


9). Who among the following is the author of the book “ In the Name of People” ?

(a) Amish Tripathi
(b) Brajanath Ratha
(c) Chetan Bhagat
(d) K. R Narayanan

Ans : (d) K. R Narayanan


10) Who among the following had taken over as the New President of Maldives?

(a) Md. Waheed Hassan
(b) Md. NAsheed
(c)  Maumoon Abdul Gayoom
(d)  None of the Above

Ans : (a) Md. Waheed Hassan


11). International Day for Elimination of Racial Discrimination is celebrated every yaer on :

(a) March 21
(b) March 22
(c) March 23
(d) March 24

Ans : (a) March 21


12).Who among the following is the author of the book “ India After the Global Crisis” ?

(a) Amish Tripathi
(b) Shankar Acaharya
(c) Chetan Bhagat
(d) K. R Narayanan

Ans : (b) Shankar Acaharya


13). Who among the following is elected as the New President of Finland?

(a) Sauli Niinistö
(b) Tarja Halonen
(c) Martti Ahtisaari   
(d) Waheed Hassan

Ans : (a) Sauli Niinist√∂


14). World TB Day is celebrated every year on ?

(a) March 21
(b) March 22
(c) March 23
(d) March 24

Ans : (d) March 24


15). Who among the following will succeed the Present Chief of Army Staff Mr V.K Singh?

(a) Lt. G Bikram Singh
(b) Lt. G Avadesh Prakash
(c) Lt. G  KM Seth
(d) None of the Above

Ans : (a) Lt. G Bikram Singh

16) . World AIDS day celebrated every year on 

Ans : December 1

17) . Share Market in India is regulated by

Ans : SEBI
Share on Google Plus

About Madan R

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.