IBPS Exam Model Papers for General awareness

IBPS Exam Model Papers for Current Affairs General awareness.

1. The book Non-Stop India by a journalist-author was launched in Chennai by Editor-in-Chief of The Hindu, N Ram on 13 December 2011. Name the journalist-author who authored the book?


a. Mark Tully
b. Sophie Raworth
c. Jane Hill
d. Babita Sharma
Answer: (a)

2. The Sangita Kalanidhi M.S. Subbulakshmi Award was presented to whom at the inauguration of the 85th annual conference of the Music Academy in Chennai on 15 December 2011?

a. S.R. Nathan
b. Trichy Sankaran
c. Subramania Pillai
d. Subramaniyam Iyer

Answer: (b)

3. The 40th anniversary of vijay diwas was celebrated on which day marking the finest hour of the Indian armed forces when they defeated Pakistan, leading to the creation of Bangladesh in 1971?

a. 12 December
b. 15 December
c. 16 December
d. 18 December

Answer: (c)


4. The Himachal Pradesh Cabinet on 15 December 2011 approved amendment to the state industrial policy. Consider the following statements:

i) The amended industrial policy seeks to promote environmentally sustainable development in the state and encourage cleaner production and adoption.
ii) Under this policy, disincentive industries will be put on negative list.

Choose the right option:

a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.

Answer: (a) Both i and ii are correct

5. The Supreme Court of India directed Tamil Nadu to ensure that the water level in the Mullaperiyar dam does not exceed __but declined to entertain Kerala’s plea for reducing the level to__.
a) 136 feet; 120 feet
b) 120 feet; 136 feet
c) 140 feet; 112 feet
d) 150 feet; 140 feet

Answer: (a) 136 feet; 120 feet

6. Scientists discovered that the protein__ is responsible for regulating fatty acid oxidation in the liver and is critical for metabolism.

a) CPT1
b) CTP1
c) CTT1
d) CPT2

Answer: (a) CPT1

7. NASA (National Aeronautics and Space Administration) developed Space Harpoon to take Samples from Comets. Where are the headquarters of NASA located?

a) Washington DC
b) New York
c) Florida
d) Paris

Answer: (a) Washington DC

8. British Scientists recently developed a technology to produce pocket TV. Consider the following statements:
i) Scientists developed a new form of light-emitting crystals, known as quantum dots.
ii) These tiny crystals are 100000 times smaller than the width of human hair.

Choose the right option:

a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.

Answer: (a) Both i and ii are correct

9. Scientists developed a hydrogel that regenerate healthy and scar-free tissue on skin damaged by severe burns. Consider the following statements:

i) The hydrogel helps in formatting of new blood vessels and skin including hair follicles.
ii) The injured soldiers, fire victims and people with third degree burns can avail of the gel.

Choose the right option:

a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.

Answer: (a) Both i and ii are correct

10. A cargo ship called MV Rak sank off Mumbai coast on 5 August 2011. Consider the following statements:

i) The oil spill from the ship enters into the food chain.
ii)The algae imbibe the oil and this affects entire marine ecology.

Choose the right option:

a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.

Answer: (a) Both i and ii are correct

11. Which digital technology major received an award for its Air conditioners at the National Energy Conservation Awards, 2011?

a. Samsung Electronics
b. Phillips
c. Hitachi

d. Videocon

Answer: (a)

12. Swedish multinational SKF launched the company's Global Technical Centre in which of the following cities in India on 14 December 2011?

a. Chennai
b. Hyderabad
c. Bangalore
d. New Delhi

Answer: (c)

13. Which PSU lender decided to aggressively market its gold loan scheme for farmers to prevent defaults after the agriculture sector witnessed a sharp spike in bad debt in the past one year?

a. Union Bank
b. United Bank of India
c. Industrial Development Bank of India
d. State Bank of India

Answer: (d)

14. Who did the Central Government appoint as Chairman and Managing Director (CMD) of Andhra Bank?

a. B. A. Prabhakar
b. O. P. Bhatt
c. Pratip Chaudhuri
d. S. Vishvanathan

Answer: (a)

15. The directorate general of hydrocarbons (DGH), the technical arm of the oil ministry approved which company’s proposal to commence production from Bhagyam, the second-largest oil field in the Rajasthan block?

a. Essar Oil
b. ONGC
c. Cairn India
d. Indian Oil

Answer: (c)
Share on Google Plus

About Madan R

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.