IBPS Model papers for Computer Awareness



Computer model paper
IBPS Model papers for Computer Awareness. Practice Question Papers with Answers are given below.


1. In processing cheques which of the following I/O techniques have banks traditionally followed?
a) OCR
b) MICR
c) Barcode
d) VRT

2. What is object of UPS?
a) Using for storage
b) To increase the speed of a computer
c) Provides backup power
d) All of the above

3. QWERTY is used with reference to
a) Monitor
b) Printer
c) Keyboard
d) Mouse

4. "Zipping" a file means
a) Encrypting the message
b) Compressing the message
c) Transfer the message
d) All of the above


5. Integrated Circuits (IC) chips used in computers are made with
a) Gold
b) Silver
c) Silicon
d) Coper

6. What is the Super Computer developed in India
a) CRAY
b) PARAM
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

7. Which of the following is different from other
a) Internet
b) Windows
c) Unix
d) Linux

8. What is the full form of WWW?
a) World Wide Web
b) World With Web
c) Work Wide Web
d) World Wide Wet

9. Which of the following Command is required to reboot the computer
a) CTRL+ALT+DEL
b) CTRL+ALT+TAB
c) CTRL+ALT+SHIFT
d) CTRL+SHIFT+DEL

10. Select the ODD one
a) Operating system
b) Interpreter
c) Compiler
d) Assembler

11. PC stands for
a) Practical Computer
b) Personal Computer
c) Private Computer
d) Personal Contact

12. The computer code for interchange of information between terminals is
a) BCDIC
b) BCD
c) ASCII
d) None of the above

13. The retrieval of information from the computer is defined as
a) Data processing
b) Input
c) Output
d) All of the above

14. Which one of the following is NOT a computer language?
a) MS-Excel
b) BASIC
c) COBOL
d) C++

15. "C" is
a) A letter
b) A word
c) A language
d) An alphabet

16. Difference Engine invented by
a) Charles Babbage
b) John McCarthy
c) Pascal
d) Newton

17. First generation computer systems used
a) Transistors
b) Vacuum Tubes
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

18. A byte is made up of
a) Eight bytes
b) Eight binary digits
c) Two binary digits
d) Two decimal points

19. Doing research by using an on-line database instead of a printed set of similar information offers which of the following advantage
a) More current information
b) Easier to understand
c) Better charts
d) None of the above

20. Software programs that allow you to legally copy files and give them away at no cost are called which of the following
a) Time sharing
b) Public domain
c) Shareware
d) None of the above

21. The term that we use to describe physical components of the system
a) Hardware
b) Input
c) Software
d) None of the above

22. Which of the following is used to indicate the location on the computer monitor
a) Mouse
b) Cursor
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

23. Mr. Saketh needs to design invitation card. What type of computer program is suitable?
a) MS-Word
b) Desktop Publishing
c) Simulation
d) None of the above

24. Which combination of keys needs to be pressed to make a percent sign?
a) Shift+2
b) Shift+3
c) Shift+4
d) Shift+5

25. What process should be used to recall a document saved previously?
a) Copy
b) Save
c) Retrieve
d) Enter

26. What term applies to a collection of related records in a database?
a) Field
b) File
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

27. How are data organized in a spreadsheet?
a) Rows and Columns
b) Boxes
c) Tables
d) None of the above

28. Which of the following mode we use to deliver e-mail
a) Postal
b) Courier
c) Computer
d) Fax

29. VIRUS stands for
a) Vital Information Recourse Under Siege
b) Vital Information Reason Under Siege
c) Vital Information Recourse Under System
d) Virus Information Recourse Under Siege

30. -- Is known as unauthorized access into others system
a) Hacking
b) Encryption
c) Decryption
d) None of the above

ANSWERS:

1. b 2. c 3. c 4. b 5. c16. b 7. a 8. a 9. a 10. a  11. b 12. c 13. c 14. a 15. c 16. a 17. b 18. b 19. a 20. b 21. a 22. b 23. b 24. d 25. c 26. b 27.a  28. c 29. a  30. a
Share on Google Plus

About Madan R

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.