IBPS Model Papers for General Awareness 2012

IBPS Model Papers for General Awareness 2012. These informations are the collections of current affairs general awareness for the year 2012.

1. The Arab League on 27 November 2011 imposed a set of sanctions against Syria for its failure to comply with the League mediated peace plan to end violence in the country. When was
Arab league set up?
a) 22 March 1945
b) 21 august 1945
c) 22 March 1946
d) 22 September 1950
Answer: (a) 22 March 1945

2. Which one of the following countries recently passed a bill, the Vested Properties Return (Amendment) Bill 2011?
a) Pakistan
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Sri Lanka
Answer: (b) Bangladesh

3. The Election Commission announced on 28 November that by-elections to Rajya Sabha seats in 2 states would be held on 22 December 2011. Which are the two states where the byelections are to be held?
a. Assam and Arunachal Pradesh
b. Nagaland and Arunachal Pradesh
c. Orissa and Bihar
d. Assam and Bihar
Answer: (d)

4. Eminent Assamese litterateur and Jnanpith award winner, Indira Goswami, popularly known as Mamoni Raisom Goswami passed away in Guwahati on 29 November 2011. Which of the following facts regarding her is/are not true?
1. Goswami who was an expert in Ramayani studies, published her first collection of short stories
Chinaki Morom at the age of 20.
2. She won the Sahitya Akademi Award for her powerful novel Dasarathir Khoj in 1982
3. She was India's first Principal Prince Claus Laureate.
4. Dr. Goswami in 2004 mediated between the Centre and the ULFA and succeeded in
convincing both the government and the ULFA to come forward for negotiations
a. 1 & 2
b. Only 2
c. Only 3
d. 3 & 4
Answer: (b)

5. Social activist who was chosen for the Basava award for the year 2010 for excellence in service in the social sector by the Karnataka State Government?
a. C.R. Neelakandan
b. Reetika Khera
c. Medha Patkar
d. Aruna Roy
Answer: (c)

6. Which one of the following governments launched Kishori scheme for adolescent girls?
a) Delhi State government
b) Haryana state government
c) Bihar state government
d) Orissa state government
Answer: (a) Delhi State Government

7. Which one of the state governments gave Kahtedari rights to its farmers occupying the custodian land in Alwar, Sriganganagar, Bharatpur and Hanumangarh.?
a) Rajasthan
b) Bihar
c) Haryana
d) Uttar Pradesh
Answer: (a) Rajasthan

8. The Delhi Assembly on 1 December 2011 passed the Delhi Municipal Corporation, MCD (Amendment) Bill -2011 to trifurcate the Civic body with voice vote. The MCD came into existence on__.
a) 7 April 1958
b) 5 April 1950
c) 10 March 1960
d) 2 November 1990
Answer: (a) 7 April 1958

9. Scientists identified genes that can increase a person’s risk of developing multiple myeloma by 30 percent. Consider the following statements on multiple myeloma:
i) Multiple myeloma is also known as plasma cell myeloma or Kahler’s disease.
ii) It is a cancer of plasma cells.
a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct

10. As per the report compiled by British-based firm Maplecroft, which one of the following countries is top greenhouse gas emitter?
a) India
b) USA
c) China
d) Japan
Answer: (c) China

11. NASA launched rover, nicknamed Curiosity to explore the planet Mars. The rover was launched from which one of the following province of USA?
a) Florida
b) Texas
c) Washington
d) California
Answer: (a) Florida

12. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 1 December 2011 approved 1656 crore rupees scheme for __ of Yamuna Action plan.
a) phase-3
b) phase-2
c) phase-1
d) phase-4
Answer: (a) phase-3

13. The first Eld’s deer was born via in vitro fertilization in Thailand.
i) Eld's Deer is also known as the Thamin or Brow-antlered Deer.
ii) It is an endangered species of deer indigenous to southeastern Asia.
Consider the following statements:
a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct

14. Which real eastate major company acquired the additional 26 per cent stake in its joint venture company with Hilton Hotel from Aro Participation Ltd and Splendid Property Company Ltd, affiliates of Hilton International?
a. Larsen & Toubro Limited
b. DLF
c. Punj Lloyd Limited
d. Tata Construction & Projects Ltd
Answer: (b)

15. Which Power distribution company on 5 December 2011 announced change of its name to Tata Power Delhi Distribution Limited?
a. North Delhi Power Limited (NDPL)
b. Adani Power
c. Lanco Infratech
d. CLP Power
Answer: (a)

16. Name the mobile phone operator in India which decided to renew its contract with Nokia Siemens Networks (NSN) to manage and maintain its networks in eight circles for three years.
a. BSNL
b. Idea Cellular
c. Bharti Airtel
d. Uninor
Answer: (c)

17. Retail entrepreneur Kishore Biyani exited his financial services through two separate transactions worth over Rs 1000 crore. Which company purchased Pantaloon's 26% stake in its insurance Future group’s joint venture Future Generali Life for Rs 250-300 crore?
a. Deccan Chronicle
b. Investment Trust ( IITL)
c. RIL
d. Tata group
Answer: (b)

18. Which bank signed a memorandum of understanding with Life Insurance Corporation of India (LIC) to use the National Electronic Funds Transfer (NEFT) facility to facilitate electronic funds transfer of policy payments to policyholders?
a. IDBI
b. Corp Bank
c. Indian Overseas Bank
d. Dhanlaxmi Bank
Answer: (d)

19. Bank lending to the priority sector grew at what percentagein October 2011 on an annual basis due to lower offtake by agriculture and MSME segments as well as decline in micro credit?
a. 10%
b. 12%
c. 13.7%
d. 8.3%
Answer: (a)

20. With the inauguration of the first state-of-the-art ATDC-SMART (Skill for Manufacturing Apparels through Research and Training) in Egmore, Chennai, the Ministry of Textiles launched which of the following schemes?
a. National Technology Mission for Technical Textiles
b. Integrated Skill Development Scheme
c. Technology Upgradation Fund Scheme (TUFS) For Textile
d. Rural Textiles Technology Development Skill
Answer: (b)
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment