IBPS Exam Model Papers for General awareness

IBPS Exam Current Affairs General Awareness 2012. 

IBPS Examinations Current Affairs General Awareness. This post consists the informations about current awareness 2012. This set of Current Affairs quizzes will equip you to take all competitive examinations as well. These quizzes are based on Corporate, Economy, Sports, Science, International and National Current Affairs. This will make you better prepared to face competitive examinations like that of IBPS CWE, Bank PO, RRB, NABARD, RBI, LIC, Civil Services, MBA etc.

1. Name the Rashtriya Lok Dal (RLD) leader who was inducted into the Union Cabinet as civil aviation minister on 18 December 2011.
a. Ajit Singh
b. Jayant Chaudhary
c. Devendra Nagpal
d. Sanjay Singh Chauhan
Answer: (a)

2. Popularly known as Adam Gondvi, this Hindi poet who wrote revolutionary poetry focusing on the pathetic state of dalits and the poor breathed his last in Lucknow on 18 December 2011. Name the poet.
a. Bharat Bhusan
b. Ram Nath Singh
c. Uday Prakash
d. Shail Chaturvedi
e. Naresh Mehta
Answer: (b)

3. Which world renowned architect was bestowed with Goa's highest civilian honour, the Gomant Vibhushan, on the eve of the Golden Jubiliee of Goa's Liberation on 18 December 2011?

a. Michael Hopkins
b. Kengo Kuma
c. Charles Correa
d. Kevin Kennon
Answer: (c)


4. The Union cabinet of India on 22 December 2011 approved __ percent share for minorities within the 27% OBC quota in jobs and university seats.
a) 4.5
b) 5.6
c) 3.4
d) 5
Answer: (a) 4.5

5. The Manipur Legislative Assembly passed the Manipur Lokayukta Bill, 2011. Manipur will be the __state in North-Eastern India to have alegislation of Lokayukta.
a) Second
b) Third
c) First
d) Fourth
Answer: (b) Third

6. Oman Investment Fund (OIF), the Sultanate of Oman’s sovereign wealth fund, filed application with the government to buy a stake in which of the software solutions company, IT People promoted exchange?
a. Universal Commodity Exchange
b. Agri bourse NCDEX
c. Intercontinental Exchange
d. National Spot Exchange Limited
Answer: (a)

7. Which company on 27 Deember 2011 mentioned that it would acquire the remaining 51 per cent stake from BP Alternative Energy Holdings in the joint venture that it formed with BP?
a. Reliance Power
b. Tata Power
c. Adani Power Limited
d. ABB Ltd
Answer: (b)

8. Which paharmaceutical company announced in December 2011 the launch of Supamovecream used for treating pain and inflammation in India?
a. Cipla
b. Ranbaxy
c. Dr. Reddy’s
d. Sun Pharmaceuticals
Answer: (c)

9. Name the state-run Mumbai-headquartered bank which on 29 December 2011 surprised the market by cutting its base rate, the minimum lending rate, by 10 basis points, thereby becoming the first banker this year to do so when others are waiting for a signal from the central bank.
a. State Bank of India
b. Union Bank
c. United Bank of India
d. Allahabad Bank
Answer: (b)

10. The $35-billion Aditya Birla group plans to set up a viscose staple fibre (VSF) plant in the Adana Organised Industrial Zone in which of the following countries?

a. Tunisia
b. Tanzania
c. Turkey
d. Tibet
Answer: (c)

11. Reserve Bank of India deregulated non-resident external (NRE) deposits on 16 December 2011 allowing banks to offer higher interest rates to dollar-denominated accounts. Which of the following facts related to the above statement is/are not true?
2. Reserve Bank freed the rates on non-resident external accounts, offering interest as high as
9.6% per annum
3. Following RBI’s deregulation five Indian banks, including HDFC Bank and Yes Bank on 23
December 2011 raised their interest rates on such deposits in order to lure foreign money
4. Private lender Yes Bank increased the interest rates on fixed deposits held by non-resident
Indians (NRIs) to 8.4 per cent from 3.82 per cent
5. The new rates are effective from 24 December for fresh deposits as well as those being
renewed on maturity.
a. 1 & 2
b. Only4
c. Only 3
d. 1 & 4
Answer: (c)

12. According to the RBI data, India's foreign exchange reserves fell by what amount to $302.1 billion during the week ended 16 December 2011 on account of a fall in foreign currency assets?
a. $4.67 billion
b. $3.33 billion
c. $5 billion
d. $5.75 billion
Answer: (a)

13. According to the Tea Board data released in December 2011, tea imports declined by what percent to 9.91 million kg in the April-October period of 2011?
a. 10%
b. 12.5%
c. 14%
d. 15.3%
Answer: (c)

14. Infrastructure sector recorded a growth of what per cent in Novemberr 2011 after touching five- year low of 0.3% in October 2011 due to an impressive growth in cement, electricity and refinery products?
a. 2.3%
b. 3.9%
c. 4.6%
d. 6.8%
Answer: (d)

15. Anjali Tendulkar, wife of Master blaster Sachin Tendulkar, is what by her profession?(A) Gynecologist
(B) Paediatrician
(C) Orthopedic Surgeon
(D) Cardiologist
Ans : (b)

16. Who is the President of World Bank now?

1. Haruhiko Kuroda
2. Jim Yong Kim
3. Pascal Lamy
4. Siddharth Tiwar

Ans : (2)

April 2012 onwards, Jim Yong Kim is the president of World Bank.
Share on Google Plus

About Madan R

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.