IBPS Exam Model Papers for General awareness

IBPS Model Papers for General awareness 2012.

1. Who did Colgate-Palmolive India (CPIL) on 20 December 2011 appoint as Managing Director for five years from 1 February 2012?
a. Prabha Parameswaran
b. Mukul Deora
c. R. A. Shah
d. P. K. Ghosh
Answer: (a)


2. AstraZeneca, a biopharmaceutical company in December 2011 chose which of the following companies as a strategic infrastructure outsourcing partner?
a. Infosys
b. HCL Technologies
c. Wipro BPO
d. Cape Gemini
Answer: (b)

3. Which of India's leading commodity bourses on 20 December 2011 became the world's fifthlargest commodity futures exchange?
a. National Multi Commodity Exchange of India
b. Bharat Diamond Bourse
c. Multi Commodity Exchange
d. Bombay Stock Exchange
Answer: (d)

4. Ravi Ruia decided on 21 December 2011 to step down as chairman of which of the following London-listed after a trial court admitted a criminal chargesheet filed by the investigating agency, CBI?
a. Essar Energy
b. Essar Shipping
c. Essar Oil
d. Eaasr Technologies
Answer: (a)


5. Which company won the award for Alternative Thinking and Driving Positive Change in the
Fleet Owner category at the Mahindra Navistar Transport Excellence Awards 2011 at Hotel Ashok here on 20 December 2011?

a. Tata Motors
b. Hero Group
c. Edu Comp
d. Agarwal Packers & Movers
Answer: (d)

6. According to the International Data Corporation's (IDC) Quarter 3 2011 Mobile Phone Tracker release, the Indian mobile phone market grew by what percentage in units shipped in the July-September quarter of 2011 to clock 47.07 million units?
a. 10%
b. 10.5%
c. 11.3%
d. 12%
Answer: (d)

7. Diesel consumption in Delhi declined by a startling 26% in 2010-11 compared to 2009-10. Delhi was however found to have used 2.24% more petrol in the same period. As per the latest Delhi government figures, the consumption of diesel in the city stood at what amount in 2010- 2011?
a. 10.98 lakh metric tonnes
b. 7.5 lakh metric tonnes
c. 8.11 lakh metric tonnes
d. 6 lakh metric tonnes
Answer: (c)

8. Fears of continuing economic slowdown, lack of decision making at the centre, rising fiscal deficit combined with not-so-impressive revenue collections upset Dalal Street investors on 20 December 2011. Which of the foolowing facts related to the above statement is/are not true?
1. Fears of continuing economic slowdown, lack of decision making at the centre, rising fiscal
deficit combined with not-so-impressive revenue collections led to a 204 points loss in sensex that
ended at 15175
2. The slide on 20 December 2011 was triggered by FII selling which recorded a net outflow of
Rs 600 crore, taking the month’s total net outflow to about Rs 1700 crore.
3. The combined effect of the market’s slide and the depreciation of the rupee forced India to exit
from the select group of countries with a $1 trillion market capitalization
4. There was not even a single ADR issue in 2011. However, companies raised about $220
million through GDRs (Global Depository Receipts) during 2011
a. Only 1
b. 3 & 4
c. Only 3
d. Only 2
Answer: (d)

9. Credit rating agency Moody's on 21 December 2011 upgraded the credit rating of the Indian
government's bonds from the speculative to investment grade. Which of the following facts related
to the above statement is/are true?

1. According to a release issued by the Finance Ministry, Moody's unified India's local and
foreign currency bond ratings at Baa3
2. Moody's Investor Service upgraded its local currency rating for Indian government bonds to
Baa3 which is speculative grade as compared to the earlier Ba1 which is junk or investment grade.
3. India's foreign currency bond ceiling is unchanged at Baa2, and the foreign currency bank
deposit ceiling is Baa3. The local currency bond and bank deposit ceilings are unified at A1.
4. The government's local currency short-term rating has been changed to P-3 from NP,
indicating the government's ability to repay short-term debts.
a. Only 2
b. Only 1
c. 1 & 3
d. Only 4
Answer: (a)

10 . According to official data released here on 22 December 2011, food inflation dropped sharply
to an almost four-year low of what per cent during the week ended 10 December indicating an overall easing of prices?

a. 1.5%
b. 1.32%
c. 1.81 %
d. 2.32%
Answer: (c)

11. The enigmatic leader of North Korea Kim who led his nation for 17 years through a devastating famine while frustrating the United States and other global powers with approach to talks on giving up nuclear arms in return for food and other assistanceon died on 17 December 2011 after he suffered a massive heart attack. Name the leader
a. Kim Jong-il
b. Kim Il-sung
c. Kim Jong-un
d. Kim Jong-chul
Answer: (a)

12. Which Controversial film based on the 116-year-old Mullaperiyar dam and directed by Sohan
Roy made it to a shortlist for the Oscars under the Best Picture category?

a. Rio and The Muppets
b. Undefeated
c. Project Nim
d. Dam 999
Answer: (d)

13. As per the Charities Aid Foundation’s World Giving Index which one of the following nations
was adjudged as the most generous one in terms of charitable acts and monetary donations?

a) India
b) Thailand
c) China
d) Sri Lanka
Answer: (b)

14. India and Australia on 16 December 2011 signed an agreement to amend DTAA (Double
Taxation Avoidance Agreement). DTAA was signed between India and Australia in__.

a) 1990
b) 1991
c) 1992
d) 1995
Answer: (b) 1991

15. The leaders of the CSTO (Collective Security Treaty Organisation) on 21 December 2011 agreed that the deployment of foreign bases in their territory will be done with the approval of all
partners of the defence alliance. Which one of the following nations is not the member of CSTO?

a)Armenia
b) Russia
c) China
d) Uzbekistan
Answer: (c) China

16. A parliamentary committee on 13 December 2011 rejected the proposal to allow what
percentage foreign direct investment in the insurance sector?

a. 51%
b. 49%
c. 43%
d. 29%
Answer: (b)

17. According to data from research body All India Organisation of Chemists and Druggists (AIOCD), Indian drugmakers posted a certain per cent month-on-month growth in sales of November 2011 which was the highest in the past 14 months. What was the per cent of sales growth projected for the month?
a. 23%
b. 31%
c. 21%
d. 43%
Answer: (c)

18. The government waived loan of handloom weavers in India to help revive the sector under the
scheme of Revival, Reform and Restructuring Package for Handloom Sector. What amount of loan was waived?

a. Rs 548.35 crore
b. Rs 420.66 crore
c. Rs 506.64 crore
d. Rs 3521 crore
Answer: (d)

19. Food inflation fell to nearly a four-year low at what per cent for the week ended 3 December
2011 due to significant fall in prices of wheat and vegetable owing to seasonal factors?

a. 4.35%
b. 4%
c. 5.21%
d. 5.33%
Answer: (a)

20. A committee on mutual funds, constituted by SEBI in december 2011 recommended to the
regulator’s board to break down the bifurcation within the fee structure known as expense ratio.
Which of the following facts are not true with regard to the above statement?

1. Currently mutual funds are allowed to charge up to 2.25% as expense ratio. fund houses are
allowed to accept only 1.25% as asset management charges
2. Funds with large corpuses currently charge 1.55% as expenses charges
3. SEBI was suggested to keep overall scheme expenses unchanged at 2.25% for schemes with
assets under management not exceeding Rs 400 crore
4. Expense ratio is more than important in debt schemes where the rate of return is not hig.
a. 1 & 2
b. 3 & 4
c. 1 & 3
d. Only 2
e. None of the above
Answer: (d)
Share on Google Plus

About Madan R

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.