IBPS Exam Model Papers for General awareness

IBPS Exam Current Affairs General Awareness 2012.
IBPS Examinations Current Affairs General Awareness. This post consists the informations about current awareness 2012. This set of Current Affairs quizzes will equip you to take all competitive examinations as well. These quizzes are based on Corporate, Economy, Sports, Science, International and National Current Affairs. This will make you better prepared to face competitive examinations like that of IBPS CWE, Bank PO, RRB, NABARD, RBI, LIC, Civil Services, MBA etc.


1. Telecom Commission, the decision-making body of the Department of Telecommunications recommended a uniform licence fee of what per cent of adjusted gross revenues (AGR) as against the prevalent rate of 6-8 per cent?
a. 10%
b. 8%
c. 5.2%
d. 9.3%
Answer: (b)

2. Theatre director, screenplay writer and actor Satyadev Dubey, credited with introducing existential and absurd theatre, passed away on 25 December 2011. Which facts about the concerned person is/are not true?
2. he got attracted to the post-1947 theatre and joined Theatre Unit, the theatre group-cum-school
founded by Ebrahim Alkazi
3. Dubey came into prominence with Dharamvir Bharati’s radio-play Andha Yug that brought to
the fore the pervasive criminal and homicidal tendencies during the times of war.
4. He penned screenplays/dialogue of some acclaimed films in the 1970s, including Shyam
Benegal's Nishant, Ankur, Kalyug and Bhumika
5. He won the Filmfare Award for Best Dialogue in 1980 for the film Ankur
a. Only 1
b. Only4
c. 2 & 3
d. Only 2
Answer: (b)

3. Identify the veteran politician and former Chief Minister of Karnataka with the help of the following clues.
1. He was the Chief Minister of Karnataka from 1990-92 and died on 26 December 2011
2. The three time Lok Sabha member represented Bellary constituency
3. He was on the national political stage as a Lok Sabha member for three terms in 1996, 1999
and 2003.
4. He was instrumental in holding the first Indian international film festival in Bengaluru in 1993
a. H. D. Kumaraswamy
b. J. H. Patel
c. S. M. Krishna
d. S.Bangarappa
Answer: (d)

4. India’s infant mortality rate (IMR) showed a 3 point decline, dropping to what number per 1,000 live births, as per government data released on 28 December 2011?
a. 43
b. 55
c. 47
d. 50
Answer: (c)

5. Maharashtra government planned to provide free medicare for poor families. Consider the following statements:
i) The plan will benefit 50 lakh families.
ii) The plan will cover eight districts in state.
Choose the right option:
a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct

6. Lok Sabha on 27 December 2011 passed the Lokpal and Lokayukta bill, 2011. Consider the following statements:
i) The setting up of Lokayuktas by the states would not be mandatory.
ii) The constitutional amendment bill fell through.
Choose the right option:
a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct

7. Name the Mumbai skipper who on 22 December 2011 overtook former teammate as the highest run-getter in Ranji Trophy by scoring a total of 8242 runs.
a. Wasim Jaffer
b. Amol Muzumdar
c. Amarjeet Kaypee
d. Pankaj Dharmani
Answer: (a)

8. Who won his first Men’s Singles title of 2011 at the 2011 $120,000 Syed Modi India Open Grand Prix Gold badminton championship?
a. Sourabh Verma
b. Taufik Hidayat
c. Anup Sridhar
d. Hendra Setiawan
Answer: (b)

9. Which team won both the men's & women’s title in the 10th All-India Invitational volleyball tournament for the Vajpayee Cup?
a. Andhra Pradesh
b. Punjab
c. Kerala
d. Southern Railway
Answer: (c)

10. Identify the Indian footballer with the help of the following clues.
1. This Indian football team defender announced his retirement from international football on 26
December 2011
2. He captained the Indian team in one match (against Malaysia) in November 2011
3. He had scored one goal against Bhutan in SAFF Cup in 2005
4. He was part of the Indian teams which won SAFF Cup (2005), Nehru Cup (2007 and 2009),
AFC Challenge Cup (2008) apart from the recent SAFF championship
a. Arnab Mondal
b. Gurwinder Singh
c. Anas Edathodika
d. Mahesh Gawli
Answer: (d)

11. The Indian team finished at the fourth position in the World Women's Team Chess Championship at Mardin,Turkey on 27 December 2011. Which team won gold and emerged at the top in the competition?
a. Ukraine
b. Russia
c. China
d. Greece
Answer: (c)

12. Which leading NRI industrialist was conferred with the Life Time Achievement award for his outstanding contributions in various fields on 12 December 2011?
a. Lakshmi Mittal
b. G P Hinduja
c. Lord Swraj Paul
d. Jassi Khangura
Answer: (c)

13. The world renowned cartoonist who famously captured vignettes of Goan life on canvas in his trademark style for over two decades died in Goa on 11 December 2011. Name him.
a. Mario Miranda
b. Sam Gross
c. Ed Subitzky
d. Bob Boyle
Answer: (a)

14. Which one of the following countries made an exit from Kyoto Protocol?
a) France
b) Canada
c) India
d) China
Answer: (b) Canada

15. OPEC countries in its meeting held in Vienna on 14 December 2011 decided to increase its
production ceiling to __ million barrels a day.
a) 30
b) 20
c) 25
d) 27
Answer: (a) 30

16. Which one of the following countries barred veiled women from taking oath of citizenship?
a) Canada
b) Russia
c) UK
d) India
Answer: (a) Canada

17. The book Non-Stop India by a journalist-author was launched in Chennai by Editor-in-Chief of The Hindu, N Ram on 13 December 2011. Name the journalist-author who authored the book?
a. Mark Tully
b. Sophie Raworth
c. Jane Hill
d. Babita Sharma
Answer: (a)

18. The Sangita Kalanidhi M.S. Subbulakshmi Award was presented to whom at the inauguration of the 85th annual conference of the Music Academy in Chennai on 15 December 2011?
a. S.R. Nathan
b. Trichy Sankaran
c. Subramania Pillai
d. Subramaniyam Iyer
Answer: (b)

19. The 40th anniversary of vijay diwas was celebrated on which day marking the finest hour of the Indian armed forces when they defeated Pakistan, leading to the creation of Bangladesh in 1971?
a. 12 December
b. 15 December
c. 16 December
d. 18 December
Answer: (c)

20. The Supreme Court of India directed Tamil Nadu to ensure that the water level in the Mullaperiyar dam does not exceed __but declined to entertain Kerala’s plea for reducing the level to__.
a) 136 feet; 120 feet
b) 120 feet; 136 feet
c) 140 feet; 112 feet
d) 150 feet; 140 feet
Answer: (a) 136 feet; 120 feet

Share on Google Plus

About Madan R

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.