IBPS Exam Model Papers for General awareness 2012.

IBPS Exam Model Papers for General awareness 2012.

1. Which player became the first player to win the Orders of Merit on both sides of the Atlantic on 11 December 2011 when he shot a closing 66 to finish third in the Dubai World Championship?
a. Luke Donald
b. Alvaro Quiros
c. Rory McIlroy
d. Paul Lawrie
Answer: (a)


2. Which country defeated Spain 1-0 to win for the 4th time hockey’s Champions Trophy title on 11 December 2011?
a. Pakistan
b. New Zealand
c. Australia
d. Greece
Answer: (c)


3. Name the woman squash player who on 10 December 2011 annexed the elusive women’s title while in the Senior National Squash Championship in Chennai.
a. Sarah Fitz-Gerald
b. Dipika Pallikal
c. Anaka Alankamony
d. Sushma Pillai
Answer: (b)



4. Who defeated David Vofsonof Canada 1-6, 6-1, 10-6 in the final of the under-14 boys' section of the 23rd America Cup international tennis championship at the Miccosukee Tennis Club in Miami?
a. Evgeny Tyurnev
b. Bobby Mahal
c. Fernando Gonzalez
d. Sumit Nagal
Answer: (d)


5. Which squash player retained the men's crown in the Senior National Squash Championship in Chennai on 10 December 2011?
a. Saurav Ghosal
b. Harinder Pal Sandhu
c. Rohit Thanwani
d. Cyrus Poncha
Answer: (a)


6. NASA’s Kepler mission recently discovered a Habitable Earth-like planet__.
a) Kepler 22-b
b)Kepler-22 b
c) Kepler 22-c
c) kepler 22-a
Answer: (b) Kepler-22b


7. Which one of the following countries recently approved the bill that reformed the rules on the amount of land farmers must preserve as forest?
a) Brazil
b) India
c) USA
d) China
Answer: (a) Brazil


8. The Labour Party conference in Australia approved Uranium Exports to India. What is the atomic number of Uranium?
a) 92
b) 82
c) 88
d) 86
Answer: (a) 92


9. Scientists produced the most detailed map of Antarctica called BEDMAP. Consider the following statements on BEDMAP:
i) This is the second generation of the digital BEDMAP.
ii) It incorporates 27 million measurement points.
Choose the right option:
a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Both i and ii are incorrect.
Answer: (a) Both i and ii are correct


10. An icon of Indian cinema and evergreen star Dev Anand died at the age of 88 in London on 3 December 2011 (4 December according to IST) after suffering a massive cardiac arrest. Which of the following facts about him is/are not true?
1. Dev Anand started his career with Prabhat Films' Hum Ek Hain (1946) soon after he joined
IPTA
2. Anand started producing films after the success of Ziddi. He launched his own company
Navketan in 1949 which, by 2011, had produced 31 films
3. His first colour film, Johny Mera Naam with Waheeda Rehman was based on the novel of the
same name by R. K. Narayan
4. The Government of India honoured him with the Padma Bhushan in 2001 and the Dadasaheb
Phalke Award in 2002
a. 1 & 4
b. Only 3
c. 2 & 4
d. 1 & 4
Answer: (b)


11. The Golden Peacock Award for the Best Film was given to which of the following films at the 42nd International Film Festival of India which came to an end at the Kala Academy in Panaji, Goa on 3 December 2011?
a. Russian film Elena
b. an Israeli film Restoration
c. Columbian Film Porfirio
d. Malayalam film Adaminte Makan Abu
Answer: (c)


12. Readers of international travel magazine Condé Nast Traveller voted which city in Rajasthan as the best leisure destination in India?
a. Jaipur
b. Udaipur
c. Jaisalmer
d. Bikaner
Answer: (b)


13. The state assembly of Bihar passed the Bihar Lokayukta Bill 2011. Consider the following statements on the features of the bill:
i) The bill will have Chief Minister, ministers, former chief ministers, the speaker of the vidhan
sabha and chairman of the legislative council, legislative council, legislators and former legislators under its purview.
ii) The bill provides for a three-member Lokayukta, which will have at least two members from the judiciary.
Choose the right option:
a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct


14. The Chhattisgarh government on 7 December 2011 decided to raise the percentage of reservation for the scheduled tribes and schedule castes. The STs will now get __ whereas the SCs will get_ reservation.
a) 32; 12
b) 12; 32
c) 32; 32
d) 12; 12
Answer: (a) 32; 12


15. Brazil's former football captain, Socrates died of septic shock on 4 December 2011 in Sao Paulo. Which of the following facts mentioned below about Socrates is/are not true?
1. Socrates Brasileiro de Souza Viera de Oliveira made his international debut in 1979 and
captained Brazil at the 1982 and 1986 World Cups
2. Brazil won 1986 World Cup under his captaincy
3. Socrates won 60 caps and scored 21 goals in his seven-year Brazil career. He had scored 25 goals in 63 games for Brazil
4. He was notable for the use of the backheel and was also known as the Golden Hee and the Big Thin One.
a. 1 & 3
b. Only 2
c. 2 & 3
d. 1 & 4
Answer: (b)


16. World Aids Day is observed anually on 1 December 2011. What was the theme of World AIDS Day 2011?
1. Getting to Zero
2. Stigma and Discrimination
3. Women & AIDS
4. Force For Change: World AIDS Campaign With Young People
Answer: (a)


17. In 2011, the theme for the International Day of Person’s With Disability was- Together for a better world for all: Including persons with disabilities in development. Which day is anually observed as World Disability Day (WDD)?
a. 2 December
b. 5 December
c. 3 December
d. 8 December
Answer: (c)


18. The one-day Bonn conference on Afghanistan’s future ended on 5 December 2011. Bonn is the capital of_.
a) Germany
b) UK
c) Spain
d) France
Answer: (a) Germany


19. Turkey announced a New Set of Sanctions against Syria. Turkey is located to the__ of Syria.
a) North
b) South
c) East
d)West
Answer: (a) North


20. The Labour Party conference in Australia approved Uranium Exports to India. Consider the following statements:
i) The Conference was held in Sydney.
ii) Australia possesses approximately 40 percent of the world’s known uranium reserves.
Choose the right option:
a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct


21. Which country won its fifth Davis Cup title after Rafael Nadal defeated Argentina’s Juan Martin del Potro 1-6 6-4 6-1 7-6 (0) on 4 December 2011?
a. Switzerland
b. Spain
c. USA
d. France
Answer: (b)


22. Who won the Fukuoka men's marathon in Japan winning the 42.195km race in 2hrs 7mins and 36secs on 4 December 2011?
a. Josphat Ndambiri
b. Mwangi
c. Yuki Kawauchi
d. Joan Bolt
Answer: (a)


23. Which English batsman on 6 December 2011 received Member of the Order of the British Empire (MBE) medal from Britain's Queen Elizabeth II at Buckingham Palace?
a. Andrew Strauss
b. Andrew Strauss
c. Alastair Cook
d. Steve Finn
Answer: (c)


24. According to the latest ICC ranking released on 7 December 2011, India's R Ashwin moved into top 20 of the ICC ODI bowling charts for the first time in his career. What is the position of Virat Kohli in the list?
a. 3rd
b. 4th
c. 5th
d. 7th
Answer: (b)


25. Name the Broadcaster which on 8 December 2011 announced a new five-year contract with Cricket Australia, a deal which for the first time will give them the rights to showcase two of Indian cricket teams' visits Down Under?
a. Ten Sports
b. DD Sports
c. Zee Sports
d. ESPN STAR Sports
Answer: (d)


26. The UPA-II Government set up an expert group to suggest restructuring of power utilities of seven major States. Which of the following statements given below are not true in this context?

1. The expert group headed by Planning Commission member (Energy) B. K. Chaturvedi is
expected to submit its report by March 2012.
2. The group was entrusted with the responsibility to make an assessment of the cumulative
losses of distribution utilities of seven major States.
3. Uttar Pradesh and tamil Nadu are not amon gthe list of seven states where the power utility
structure is to be restructured.
4. The expert group will have to suggest a strategy for capital restructuring of these power
discoms (distribution companies), including commitment by other stakeholders like State
governments.
a. 1 & 4
b. 2 & 4
c. Only 3
d. Only 1


27. Which stock exchange in India launched operations on the National Stock Exchange (NSE) platform on 28 November 2011 and became the only stock exchange in India to offer facility to trade on three trading platforms?
a. Guwahati Stock Exchange
b. Bombay Stock Exchange
c. MCX Stock Exchange (MCX-SX)
d. Ahmedabad Stock Exchange
e. Calcutta Stock Exchange
Answer: (e)


28. The Union government on 28 November 2011 asserted that a certain percentage sourcing under FDI in multi-brand retail has been made mandatory from Indian MSEs only. Quote the per centage.
a. 23%
b. 30%
c. 33%
d. 49%
Answer: (b)


29. According to the the quarterly public debt management report released by the Finance Ministry on 28 November 2011, the Indian government's internal debt rose during the second quarter (July- September) of 2011-12.The internal debt to GDP ratio increased to what per cent of GDP during second quarter of 2011-12 from 31.4% in the April-June quarter?
a. 31.9%
b. 31.3%
c. 32.3%
d. 33%
Answer: (c)


30. The government’s three oil marketing companies (OMCs) on 29 November 2011 cut petrol prices by what amount. It would now cost Rs 65.64 in Delhi.
a. Rs 0.50 per litr
b. Rs 0.70 per litr
c. Rs 0.78 per litr
d. Rs 0.82 per litr
Answer: (c)


31. Which of the following facts regarding the acclaimed and eccentric British film director Ken Russell who died on 27 November 2011 is/are not true?
2. Russell is best known for controversial films including Women In Love and The Devils.
3. Russell's first feature film was French Dressing (1963), a comedy loosely based on Roger
Vadim's And God Created Woman.
4. Vanessa Redgrave won the Oscar the Oscar for Best Actress in a Leading Role for her
performance in Women In Love directed by Ken
5. Ken Russell (1927-2011) won a BAFTA in 1969 for creative contribution to television.
a. 2 & 3
b. Only 4
c. Only2
d. Only 3
Answer: (d)


32. Soviet dictator Joseph Stalin’s only daughter, Lana Peters, who had defected to the US while in India at the height of the Cold War died on 22 November 2011 in Wisconsin. Which of the following facts about her is not true?
1. At her birth, on 28 February 1926 she was named Svetlana Stalina.
2. She took the name Lana Peters upon marrying architect William Wesley Peters in the US.
Peters became a United States citizen in 1978.
3. Her first memoir, Only One Year, was published in 1967 and made more than $2.5m (£1.6m).
In 1969 she recounted her journey from the Soviet Union in a second memoir, Twenty letters to a Friend.
4. She returned to the Soviet Union briefly in 1984. She had defected to the US in 1967
a. Only 1
b. Only 2
c. Only 3
d. Only 4
Answer: (c)


33. Which film was judged the Best Picture at the 2011 New York Film Critics Circle Awards which announced its winners on 29 November on its official Twitter feed?
a. The Artist
b. The Iron Lady
c. Tree of Life
d. The Help
Answer: (a)


34. India on 27 November 2011 signed revised DTAA (Double Taxation Avoidance Agreement) with which one of the following countries?
a) Nepal
b) Bhutan
c) Pakistan
d) Sri Lanka
Answer: (a) Nepal
Share on Google Plus

About Madan R

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.