IBPS Solved papers for Aptitude and Reasoning

IBPS Sample papers. Here we have put some Sample questions with answers for IBPS bank Exams. IBPS Previous Year papers for Quantitative aptitude and Reasoning sections.
 

1. How many number s are there between 200 and 300 in which 9 occurs only once? 
a. 19   b. 20  c.21  d. 18

2. An amount of Rs.417 is divided among A, B, C and D such that A gets Rs.13 more than B, B gets Rs.9 more than C and C gets Rs.6 more than D. A’s share is 

a. 121  b. 116  c. 120   d.124

3. Manju took Rs. 20000 at 5% SI for 2 years and invested it at 4% CI for same period. Find her gain/loss.
 
a. Rs. 368 gain  b. Rs.423 gain  c. Rs. 368 loss  d. Rs. 200 gain 

4. A spends 1/4th of his leisure on reading books, 2.3rd of the remaining on watching TV. If he spends 2 hrs on watching TV what is the total time of her leisure? 
a. 6 hrs  b. 8 hrs  c. 2 hrs  d. 4 hrs

5. A plant reproduces at the rate of 25% every 12 min. In approximately what time will it triple itself? 
a. 90 min  b. 60 min  c. 40 min  d. 75 min
 

6. What strength of 20 ml acid should be added to 10 ml of 50% acid to get an average strength of 20% acid? 
a. 0.5%  b. 5%   c. 50%   d. 5.5%
 

7. A dishonest shopkeeper uses 800 gm weight instead of 1ks and mixes 20% impurities to wheat. Find his gain %. 
a. 30  b. 40  c. 50   d. 60
 

8. If the price of sugar increases by 30% by what percentage the consumption be reduced to make the expenditure same? 
a. 25  B. 20  C. 23  d. 16 2/3
 

9. A man invests Rs. 4400 in stock at 110 and sells when the stock rises to 119. What is profit? 
a. 396   b. 380   c. 360  d. 340
 

10. A boat is rowed down the river at 10 kmph and up the river at 2 kmph. What is the speed of the current? 
a. 8 kmph  b. 6 kmph  c. 3.5 kmph  d. 4 kmph 


Answer: 

1.d  2.c  3.c  4.a  5.b  6.a  7.c  8.c  9.c  10.d






Share on Google Plus

About Madan R

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.